טיפים

 
 

הידעת?
כתמים חומים וקשים להסרה, המופיעים על קירות המבנה, מקורם בהפרשות של עטלף הפירות, הניזון מפירות עצים הגדלים בקרבת מקום. לכן מומלץ לגזום את העצים ולצמצם את נופם, וכן לדאוג לגיזום פירות עצי הדקל.


הידעת?
עץ הצאלון, בעל הפריחה האדומה המרהיבה, ניטע לרוב בשל יופיו אך לא באזור גידולו. כך קורה שעץ הצאלון, שצריך לגדול באזורים חמימים, נפגע בכל חורף. על אף שהוא משתקם בקיץ, הנזקים המצטברים ייתנו אותותיהם בעתיד. מומלץ לקבל חוות דעת לגיזום.


הידעת?

עצי הפקאן נחלקים לשני סוגים עיקריים, מבחינת התנהגות ענפיהם: עצי הפקאן השבורים ועצי הפקאן הגמישים. בעוד שסוג העצים הגמיש יוכל לגדול לגובה רב ללא חשש, את סוג העצים השבירים יש לדאוג לגזום בהתאם לצורך.


הידעת?
פירות העצים והפריחה ברובם (והדקלים ביניהם) מופיעים בשנותיהם הבוגרות. בשנים הראשונות העצים דואגים לגדול מעל ומתחת לפני הקרקע בלבד - דהיינו לפתח שורשים, עלים, ענפים וגזע יציב. לכן לכלוך הפריחה והפרי מופיע רק לאחר מספר שנים.


הידעת?
אם נרצה לכרות עץ המהווה מטרד או סכנה, ונרצה לוודא ששורשיו לא ימשיכו לגדול (אפילו ללא מריחת רעל) - כל שעלינו לעשות הוא להסיר את העלווה החדשה מהגזע הכרות, שכן אין חיות לשורשים ללא עלווה.


הידעת?
עצי דקל שאינם מטופלים מהווים מרבץ לקני יונים ולחרקים, בשל צפיפות ענפיהם היבשים. חמור מזאת - עכברים וחולדות מוצאים את דרכם לתוך הדירות מסבך הענפים. הם מטפסים לרום העץ ומסוגלים לקפוץ גם ממרחק חצי מטר מהעץ. גיזום עצי הדקל וניקויים - מומלץ.


הידעת?

פירות עץ הפיקוס הדביקים, המלכלכים ומושכי-העטלפים, הם תופעה חדשה יחסית הנגרמת על ידי צרעה. בדרך כלשהי הגיעה הצרעה לארץ לפני כשלושים שנה, והחליטה להתרבות בתוך פרי עץ הפיקוס. חומר המופרש מגופה מבשל ומתסיס את הפרי, שהיה עד אז כדורי, קטן ויבש. עד כה הוכח שהדרך היעילה ביותר לצמצם את הנזק היא פשוט - גיזום העץ.


הידעת?
בשל מבנהו המיוחד של גזע עץ הדקל, אין הוא מסוגל לתקן פגעים וחתכים בגזעו. משמעות הדבר היא שחיותו של עץ הדקל תלויה בקודקוד הצמיחה (ליבת העץ). לכן לעולם לא ניתן לקטום או להנמיך עץ דקל כדי שיתחדש שוב, אלא לגזום אותו בלבד - קרי: לנקות את ענפיו היבשים, או במקרה שהוא מהווה מטרד - לכרות אותו.


הידעת?
עלי עצי האורן "המחטים" מפרישים חומצה כאשר הם נושרים על הקרקע, וזאת כדי לשרוד ביערות כך שלא יצמח שום דבר מסביב. אבל בחצרנו תופעה זו מזיקה לגינה, ומקשה על צימוח כלשהו תחת עצים ממשפחת המחטניים. גיזום ענפי העץ וצמצום נופו במידת הצורך יכולים לעזור.


הידעת?
גיזום עצים שצורתם פירמידלית (צורת פירמידה), בעלי קודקוד יחיד - כגון אראוקריה, ברככטון, אורן קנרי, גרבילאה וכו' - על ידי הורדת גובהם (קיטום) תיפגע צורתם הראשונית. מעתה ואילך יפתחו כמה קודקודים או בכלל לא.


הידעת?
מזה כמה שנים מסתובבים "פירומנים", נוער בדרך כלל, שמוצאים פורקן בשריפת ענפי דקל הוושינגטוניה, היבשים והדליקים. בהצתת גפרור אחד מלמטה עולה האש ומכלה את כל העלים היבשים, דבר שגורם לנזקים רבים לבית ולבניין הנמצאים בקרבת מקום וכן לסכנת נפשות. מומלץ לגזום את הדקלים ואת ענפיהם היבשים.


הידעת?

אותן "שערות" שצומחות מענפי עץ הפיקוס האופקיים כלפי מטה, הם בעצם שורשי אוויר שבסופו של דבר יגיעו לקרקע, ישרישו, יתעבו וכך יתמכו באותם ענפים אופקיים שלא יקרסו.


הידעת?
שורשי העצים גדלים ביחס שווה לנופם: ענפים רבים = שורשים רבים, ולהיפך. לכן אם נרצה לעכב את התפתחותם, נדאג לגיזום העצים ולשליטה בגודלם ובנפחם.

גרסה להדפסה גרסה להדפסה       שליחה לחבר שליחה לחבר